Lemmikkien terveydenhoito

Lemmikkien terveydenhoidolla tarkoitetaan lemmikin terveyden säilyttämiseksi ja vahvistamiseksi tehtäviä toimenpiteitä sekä sairauksia ennaltaehkäiseviä toimia.

Lemmikkien terveydenhoito

Lemmikin terveyden ja hyvinvoinnin kulmakiviä ovat oikeanlainen ja yksilölle sopiva ravinto, riittävä liikunta, lajinomainen tekeminen ja perushoito, kuten kynsien leikkaus, turkinhoito, hampaiden harjaus. Lemmikin hyvä hoito kotona antaa lähtökohdat terveeseen elämään ja tätä täydentää eläinlääkärissä tehtävä lemmikkien terveydenhoito.

Tavallisimpia lemmikin terveydenhoidon toimenpiteitä ovat rokotukset ja terveystarkastukset. Muita lemmikkien terveydenhoitoon liittyviä palveluita ovat mm. loishäädöt ja mikrosirutukset. Sairauksien ennaltaehkäisyssä lemmikeille tärkeitä ovat myös kastraatio- ja sterilaatioleikkaukset.

Hoikka ja hyvinvoiva

Lemmikin terveydenhoidossa, ja toki muussakin hoidossa, eläinlääkäriasemalla kiinnitämme huomiota lemmikin painoon, mikä on yksittäinen tärkein hyvinvointiin vaikuttava asia. Lemmikin painon lisäksi määritämme lemmikin kuntoluokan eli lihavuuskunnon, joka nimensä mukaisesti kertoo, miten hoikassa tai tuhdissa kunnossa lemmikki on. Hoikka lemmikki todennäköisesti pysyy terveenä pidempään ja elää myös terveemmän elämän kuin tuhdimpi lajikumppani. Hoikka lemmikki myös siten säästää omistajan lompakkoa.

Terveystarkastukset

Terveystarkastuksella kartoitamme lemmikin terveydentilan tutkimushetkellä. Teemme terveystarkastuksia kaikenikäisille lemmikeille. Tavallisimmin teemme terveystarkastuksen ennen rokotuksia, koska rokotettavan lemmikin on oltava terve. Ikäkauteen liittyviä tarkastuksia ovat pentuetarkastukset, aikuisen lemmikin tarkastus ja ikääntyneen lemmikin tarkastus. Suosittelemme terveystarkastusta myös ennen nukutustoimenpiteitä, varsinkin ikääntyneille lemmikeille.

Tavallisimmin terveystarkastus on ns. yleistutkimus eli eläinlääkäri katsoo, kuuntelee ja tunnustelee lemmikin kuonosta hännän päähän tarkistaen elimistön toiminnan. Terveystarkastuksissa tutkimme lisäksi veri- ja virtsanäytteitä, jos haluamme elimistön toiminnasta tarkempaa tietoa. Jos tarkastuksessa löytyy jotakin normaalista poikkeavaa, teemme jatkohoitosuunnitelman yhdessä omistajan kanssa.

Usein iäkkäillä lemmikeillä on huomaamattomia selkä- ja nivelvaivoja, joiden vuoksi liikkuminen voi olla haluttomampaa ja vauhti hidastua. On melko tavallista että senioritarkastuksessa tehtävässä selän ja nivelten taivuttelussa havaitsemme kipuja, jotka voisivat muuten jäädä huomaamatta. Näin pääsemme aikaisemmin aloittamaan tarvittavan hoidon hyvän elämänlaadun varmistamiseksi.

Eläinten hyvinvointilaki

Myös eläinten hyvinvointilaki määrää huolehtimaan eläimen terveydenhoidosta:

20 § Hoidon yleiset vaatimukset
Eläimiä on hoidettava siten, että niillä on mahdollisuus toteuttaa liikkumiseen, leikkiin, lepoon, kehonhuoltoon, syömiseen, ravinnon etsintään ja ympäristön tutkimiseen sekä sosiaalisiin suhteisiin liittyviä olennaisia käyttäytymistarpeitaan.

Hoidossa olevan eläimen yleisestä hyvinvoinnista sekä puhtaudesta ja muusta sen tarvitsemasta kehonhoidosta on huolehdittava. Eläimen hoidossa on huolehdittava myös asianmukaisista toimista sairauksien ja eläinten vahingoittumisen ennalta ehkäisemiseksi.