Eläinlääkäriasema Sun Oy - Logo

Lemmikkien terveydenhoito

Terveydenhoidolla tarkoitetaan terveyden säilyttämiseksi ja vahvistamiseksi tehtäviä toimenpiteitä sekä sairauksia ennaltaehkäiseviä toimia.

Lemmikkien terveydenhoito

Lemmikin terveyden ja hyvinvoinnin kulmakiviä ovat oikeanlainen ja yksilölle sopiva ravinto, riittävä liikunta, lajinomainen tekeminen ja perushoito, kuten kynsien leikkaus, turkinhoito, hampaiden harjaus. Lemmikin hyvä hoito kotona antaa lähtökohdat terveeseen elämään ja tätä täydentää eläinlääkärissä tehtävä lemmikkien terveydenhoito.

Terveystarkastuksella kartoitamme lemmikin terveydentilan tutkimushetkellä. Tavallisimmin teemme terveystarkastuksen ennen rokotuksia, koska rokotettavan lemmikin on oltava terve. Rokotukset antavat lemmikille suojan tiettyjä tarttuvia tauteja vastaan. Terveystarkastuksessa kurkistamme myös suuhun ja huomioimme ientulehduksen ja hammaskiven määrän ja tarvittaessa suosittelemme lemmikille suun hoitoa.

Muita lemmikkien terveydenhoitoon liittyviä palveluita on mm. loishäädöt ja mikrosirutukset. Sairauksien ennaltaehkäisyssä lemmikeille tärkeitä ovat myös kastraatio- ja sterilaatioleikkaukset.

Hoikka ja hyvinvoiva

Lemmikin terveydenhoidossa, ja toki muussakin hoidossa, eläinlääkäriasemalla kiinnitämme huomiota lemmikin painoon, mikä on yksittäinen tärkein hyvinvointiin vaikuttava asia. Lemmikin painon lisäksi määritämme lemmikin kuntoluokan eli lihavuuskunnon, joka nimensä mukainsesti kertoo, miten hoikassa tai tuhdissa kunnossa lemmikki on. Hoikka lemmikki todennäköisesti pysyy terveenä pidempään ja elää myös terveemmän elämän kuin tuhdimpi lajikumppani. Hoikka lemmikki myös siten säästää omistajan lompakkoa.

Terveystarkastukset

Teemme terveystarkastuksia kaikenikäisille lemmikeille. Ikäkauteen liittyviä tarkastuksia ovat pentuetarkastukset, aikuisen lemmikin tarkastus ja ikääntyneen lemmikin tarkastus. Tavallisimmin terveystarkastus on ns. yleistutkimus eli eläinlääkäri katsoo, kuuntelee ja tunnustelee lemmikin kuonosta hännän päähän tarkistaen elimistön toiminnan. Terveystarkastuksissa tutkimme lisäksi veri- ja virtsanäytteitä, jos haluamme elimistön toiminnasta tarkempaa tietoa. Jos tarkastuksessa löytyy jotakin normaalista poikkeavaa, teemme jatkohoitosuunnitelman yhdessä omistajan kanssa.

Rokotukset

Tavallisimpia lemmikin terveydenhoidon toimenpiteitä ovat rokotukset. Rokotuksilla elimistö saadaan vastustuskykyiseksi rokotteen taudinaiheuttajia vastaan, joten eläin ei sairastu rokotettavaan tautiin. Ennen rokotusta teemme lemmikille yleistutkimuksen, jotta varmistumme siitä, että lemmikki on terve ja se voidaan rokottaa. Suosittelemme antamaan lemmikille matolääkkeen kaksi viikkoa ennen rokotuksia.

Suun terveydenhoito

Lemmikin suu on hyvä tarkistaa noin kerran kuukaudessa. Ientulehdus näkyy punoituksena ienrajassa ja hammaskivi kellertävänä tai rusehtavana eritteenä ienrajassa. Hammaskivi alkaa ensimmäiseksi kertyä yläposkihampaiden huultenpuoleisille pinnoille. Päivittäinen hampaiden harjaus kotona poistaa plakin ja ehkäisee ientulehdusta sekä estää hammaskiven muodostumista ja vähentään merkittävästi eläinlääkärissä tehtävän hoidon tarvetta.

Eläinlääkäriasema Sunissa teemme suun hoidon nukutuksessa. Hoitoon sisältyy hammaskiven ja plakin poisto ientaskuista ja hampaiden pinnalta sekä hampaiden kiillotus. Ientaskujen puhdistus on tärkeää, sillä ientaskuun kertyvä plakki ja hammaskivi aiheuttavat ajan myötä hampaiden kiinnityskudoksen heikentymistä ja siten hampaiden heilumista ja kipua. Tarkistamme lemmikin suun ja kirjaamme löydökset hammaskarttaan. 

Suun hoidon yhteydessä voidaan ottaa hammasröntgen kuvaus joko koko hampaiston osalta tai yksittäiseltä alueelta. Parodontiitti ja hammasjuuripaise on hampaiden vaivoja joita ei voida havaita ilman hammasröntgenkuvausta. Hammasröntgenkuvaus suositellaan ottamaan lemmikiltä jossain elämän vaiheessa suunhoidon yhteydessä. Ajankohta on lemmikki kohtainen ja arviossa auttaa Sunin eläinlääkärit.

Kastraatio ja sterilaatio

Lemmikin terveydenhoitoa ovat myös urosten kastraatio eli kivesten poisto sekä nartun sterilaatio eli munasarjojen (ja kohdun) poisto. Riittävän nuorena tehty leikkaus suojaa lemmikkiä tietyiltä sairauksilta ja vaivoilta vanhemmalla iällä. Sukuhormonit vaikuttavat lemmikin aikuistumiseen ja kasvun päättymiseen, joten pääsääntöisesti suosittelemme, että leikkaus tehdään vasta murrosiän jälkeen: nartuilla ensimmäisen kiiman jälkeen.

Urokset, joilla on piilokives eli toinen tai molemmat kivekset eivät ole normaalisti kivespussissa, suosittelemme kastroimaan ennen 2-vuoden ikää, koska piilokiveksissä on kohonnut kasvainriski.