Pieneläinkirurgia
Kirurgiaa eli leikkauksia käytetään sairauksien, vammojen, kasvainten tai epämuodostumien hoidossa sekä sairauksien ennaltaehkäisyssä.
Pieneläinkirurgia
Kirurgiaa eli leikkauksia käytetään sairauksien, vammojen kasvainten tai epämuodostumien hoidossa sekä sairauksien ennaltaehkäisyssä (kastraatio ja sterilaatio).
Leikkaukseen tulevan lemmikin pitää olla puhdas, paastonnut ja tarpeensa tehnyt. Kun lemmikki rauhoituksen jälkeen nukahtaa, teemme leikkauksen esivalmistelut: laitamme suoniyhteyden (kanyyli), ajamme karvat ja pesemme leikkausalueen sekä huolehdimme kivunlievityksestä ja annamme muut tarvittavat lääkkeet.
Leikkauksen aikana lemmikki on kytkettynä nukutuskoneeseen ja seuraamme elintoimintoja valvontalaitteistolla. Leikkauksen jälkeen lemmikki heräilee heräämössä lämpimässä ja kun lemmikki alkaa nostella päätään, pääsee se kotiin jatkamaan toipumista.
Ennen kotiin lähtöä käymme yhdessä omistajan kanssa läpi, miten leikkaus meni ja miten kotona toimitaan leikkauksen jälkeen.
Ennen leikkausta
Kirurgiaan ja nukutukseen liittyy aina riski, joten ennen toimenpidettä pyritään selvittämään, että potilaan elimistö kestää leikkauksen ja nukutuksen. Potilaan terveydentila kartoitetaan yleistutkimuksella sekä verinäytteillä. Nuorilla ja perusterveillä lemmikeillä riski on pieni. Iän, ylipainon ja sairauksien lisääntyessä riski on suurempi, mutta tämä ei tarkoita sitä, etteikö vahnaa lemmikkiä voisi leikata.
Ennen leikkausaikaa lemmikin pitää olla syömättä eli paastolla 8-12 tuntia ja käydä tarpeillaan juuri ennen toimenpiteeseen tuloa. Lemmikin ollessa kovin likainen, on se hyvä pestä 1-2 päivää ennen leikkausta. Jos lemmikin leikkausvalmistautumiseen liittyy muita erityisiä ohjeita, niin kerromme niistä ajanvarauksen tai leikkausta edeltävän käynnin yhteydessä. Käynnillä on hyvä keskustella kaikista leikkaukseen liittyvistä ja mieltä askarruttavista kysymyksistä.
Hätätilanteessa leikkausta vaativa vaiva voi olla henkeä uhkaava, jolloin riski on otettava, vaikka potilaan vointi ei olisi leikkaukselle suotuisa.
Leikkauksen aikana
Eläinlääkäriasemallamme on nykyaikaisesti varusteltu leikkaussali, jossa teemme leikkaustoimenpiteet. Leikkauksen ajan lemmikki on nukutettuna ja kytkettynä nukutuskoneeseen, josta tulevat nukutusaine ja happi. Lemmikin elintoimintoja seuraamme valvontalaitteistolla, joka näyttää mm. sydämen lyöntitiheyden ja veren happipitoisuuden. Nukutuksen syvyys riippuu suoritettavasta toimenpiteestä. Leikkaukset teemme huolehtien hygieniasta ja hyvästä leikkaustekniikasta.
Emme käytä rutiinisti antibiootteja leikkausten yhteydessä kaikilla potilailla, vaan harkitsemme niiden käyttöä tapauskohtaisesti. Huolehdimme lemmikin kivunlievityksestä ennen leikkausta, leikkauksen aikana sekä sen jälkeen. Kivun syntymisen estäminen on tehokkain tapa hallita kipua, siten myös parantuminen ja toipuminen on nopeampaa, koska kivuttomuus edistää parantumista.
Leikkauksen jälkeen siirrämme lemmikin heräämön puolelle, jossa se saa heräillä kaikessa rauhassa seurannan alla. Kun lemmikki nostaa itse päätään ja jalat alkavat kantaa, on aika lähteä kotiin. Ennen kotiin lähtöä käymme omistajan kanssa leikkauksen kulun ja jatkohoito-ohjeet läpi.
Eläinlääkäriasemallamme tehtävät leikkaustoimenpiteet ovat ns. päiväkirurgisia toimenpiteitä eli lemmikki pääsee kotiin jo samana päivänä.
Leikkauksen jälkeinen toipilasaika
Pääsääntöisesti kaikkien leikkausten jälkeen lemmikin on oltava rauhallisesti ja liikuttava rajoitetusti hihnassa. Haavan nuoleminen ja raapiminen yms. on estettävä kunnes haava on parantunut, eli noin 10-14 vuorokauden ajan. Ortopedisissä leikkauksissa toipilasaika on pidempi ja liikuntaa rajoitetaan yleensä vähintään 6 viikon ajan.
Erityisohjeista on maininta aina kotiutusohjeessa. Leikkauksen jälkeen lemmikille määrätään kotiin kipulääkitys, joka on syytä syöttää ohjeen mukaan. Jos leikkauksen jälkeen on kysyttävää, niin ota meihin reipaasti yhteyttä.