Eläinlääkäriasema Sun Oy - Logo

Röntgentutkimukset

Röntgentutkimus on diagnostisen kuvantamisen menetelmä, jolla saadaan tarkkaa tietoa eläimen luustosta, nivelistä ja sisäelimistä.

Röntgentutkimukset

Röntgentutkimukset antavat tietoa luustosta, nivelistä ja sisäelimistä. Röngentutkimukset ovat apuna sairauksien diagnosoinnissa ja lisäksi teemme ns. virallisia röntgentutkimuksia, joilla selvitämme yleensä koirien kyynärpäiden, lonkkien ja selän terveyttä.

Röntgentutkimukset vaativat lemmikiltä rauhallista paikallaan oloa, joten useimmiten hyvälaatuisten ja oikeanlaisten kuvien saamiseksi rauhoitamme lemmikin. Työturvallisuussyistä käytämme kaikilla rauhoitetuilla lemmikeillä kuonokoppaa.

Teemme myös joukkokuvauksia esimerkiksi kasvattajien pentueille tai muuten isommalle ryhmälle. Joukkotarkastukseen tarvitaan vähintään viisi koiraa. Kysy näistä lisää puhelimitse tai sähköpostilla.

Röntgentutkimus eli röntgenkuvaus

Yksinkertaistettuna röntgenkuvauksen mahdollistaa röntgensäteilyn kudosläpäisevyys ja kudosten tiheys- ja paksuuserot. Mitä tiheämpi ja paksumpi kuvattava kohde on, sitä valkoisempi se on röntgenkuvassa, esimerkiksi luut. Mitä harvempi ja ohuempi kohde on, sitä mustempi se on kuvassa, esimerkiksi ilman täyttämät keuhkot.

Kudosläpäisevyytensä vuoksi röntgensäteily on elimistölle vaarallista, joten Säteilyturvakeskus valvoo röntgenlaitteiden käyttöpaikkoja ja röntgenin käyttöön liittyy myös ihmisiä koskevia turvallisuusmääräyksiä. Röntgeniin ei saa kuvausten aikana tulla, jos on alle 18-vuotias tai raskaana. Jotta saamme vähennettyä ihmisten röntgenaltistusta, niin lemmikki kuvataan rauhoitettuna tai mahdollisimman vähillä kiinnipitäjillä. Tarvittaessa annamme sinulle ohjeet säteilysuojaukseen aina ennen kuvausta.

Lemmikin rauhoitus

Kuvauksen aikana lemmikkin tulee olla täysin liikkumatta. Kuvausasennot ja kiinnipitäminen ovat sellaisia asioita, jotka lemmikki voi kokea epämiellyttäviksi. Tämän vuoksi joudumme usein rauhoittamaan lemmikin kuvauksen ajaksi. Rauhoitus kestää lyhyen hetken, mutta mahdollistaa laadullisesti hyvän röntgentutkimuksen toteutumisen.

Rauhoituksen vuoksi lemmikin tulee olla syömättä eli paastolla 8-10 tuntia ennen kuvaukseen tulemista. Vettä saa kuitenkin olla tarjolla. Lemmikin on hyvä päästä tarpeilleen ennen rauhoitusta, mutta rasittavaa liikuntaa tulee välttää. Työturvallisuussyistä käytämme kaikilla rauhoitetuilla lemmikeillä kuonokoppaa.

Koirien viralliset terveystutkimukset

Koirien virallisilla terveystutkimuksilla tarkoitetaan tutkimuksia, jotka suoritetaan Suomen Kennelliiton hyväksymien ohjeiden mukaisesti ja joiden tulokset tallennetaan julkiseen KoiraNet-jalostustietojärjestelmään. Röntgenin avulla suoritettavia tutkimuksia ovat lonkka- ja kyynärpäätutkimus sekä selkätutkimus. Virallisia röntgentutkimuksia varten koira on aina rauhoitettava. Tavallisesti käyttämiemme rauhoitteiden dopingvaroaika on 7 vrk.

Koirasta otetut röntgenkuvat lähetämme Suomen Kennelliittoon viralliselle lausujalle lausuttavaksi. Lausunnot ovat maksullisia. Tilaa lausuntolähete ennen tutkimusta Suomen Kennelliiton sivuilta. Jos samalla käynnillä on useampi tutkimus, tilaa kaikki tarvittavat lausuntolähetteet etukäteen.

Teemme myös olkapäiden osteokondroosi- ja kyynärpäiden inkongruenssikuvauksia Incocin ohjeiden mukaan. Lisää tietoa ja Incoc-lausuntolähetteiden tilaus Incocin sivuilta.

Lisäksi eläinlääkärillämme Tiinalla on oikeus tehdä virallisia sydänkuunteiluita ja polvitarkastuksia.