Eläinlääkäriasema Sun Oy - Logo

Laboratoriotutkimukset ja sisätaudit

Laboratoriotutkimuksilla saadaan tietoa lemmikin terveydentilasta ja tuloksia käytetään hyödyksi mm. sisätautien tutkimuksessa.

Laboratoriotutkimukset ja sisätaudit

Laboratoriotutkimukset mielletään usein verestä tehtäviksi tutkimuksiksi, mutta tutkimme myös virtsa-, uloste- ja muita eritenäytteitä sekä ihosta otettuja näytteitä. Laboratoriotutkimukset saadaan usein tehtyä omassa laboratoriossamme nykyaikaisilla laitteilla. Laboratoriotutkimukset ovat apuna sairauksien diagnostiikassa ja niillä saadaan tärkeää tietoa lemmikin terveydentilasta. Tutkimustuloksia käytetään hyödyksi mm. sisätautien tutkimuksessa ja hoidon seurannassa.

Verinäytetutkimuksia varten lemmikin on oltava syömättä ja levossa. Muihin laboratoriotutkimuksiin valmistautumisesta annamme ohjeet erikseen.

Eläinlääkäriasema Sunissa on myynnissä erikoisruokavaliota sairauksien hoidon tueksi. Meillä myynnissä olevat ruokamerkit ovat: Brit Veterinary Diet (viljaton), Royal Canin Veterinary Diet ja Trovet Veterinary Exclusive Diet.

Meidän laboratorio

Eläinlääkäriasemallamme on nykyaikaiset laboratoriolaitteet, joiden avulla pystymme tutkimaan koirien ja kissojen verinäytteitä. Mikroskoopin avulla tutkimme iho-, virtsa- ja ulostenäytteitä sekä erilaisia eritenäytteitä. Verinäytteestä tutkimme soluarvoja (hematologia) sekä veren nesteosasta (seerumi/plasma) elimistön toimintaa kuvaavia arvoja (kliininen kemia: esimerkiksi maksa- ja munuaisarvot, verensokeri).

Tutkimukset suoritetaan pääsääntöisesti omassa laboratoriossamme, mutta tarvittaessa käytämme apuna yhteistyökumppaneidemme ulkopuolisia laboratorioita. Laboratoriotutkimuksella ei yksistään päästä diagnoosiin, vaan se tukee muita tutkimuslöydöksiä, hoidon suunnittelua ja hoidon tehon arviointia.

Valmistautuminen laboratoriotutkimukseen

Ajanvarauksen yhteydessä kerromme, jos lemmikkisi eläinlääkärikäyntiin liittyy laboratoriotutkimuksia.

Lepo
Muutaman tunnin ajan ennen verinäytteen ottoa lemmikki tulisi pitää rauhallisena, eli lenkkeilyä ja leikkimistä pitää välttää.

Paasto
Lemmikin tulisi olla syömättä eli paastolla ennen verinäytteen ottoa. Tavallisesti paaston pituus on 10-12 tuntia, pennuilla ja sairailla lemmikeillä lyhyempi. Jos syömisestä on kulunut liian vähän aikaa ennen verinäytteenottoa, on verenkierrossa rasvaa ja seerumi on silloin sameaa, mikä voi häiritä verinäyteanalysaattorin toimintaa ja vääristää tuloksia.

Kontrollinäytteenotto
Kysy lemmikkisi yksilöllinen ohje henkilökunnalta puhelimitse tai sähköpostilla ennen kontrolliajan varaamista, jos sitä ei ole edellisessä kotiutusohjeessa. Jatkuvat lääkitykset vaikuttavat verinäytteen ottoajankohtaan, koska useimmat kontrollinäytteet pitää ottaa aina samaan aikaan suhteessa lääkitykseen. Näin voimme verrata kontrollinäytteen tuloksia toisiinsa ja saamme niistä tietoa hoitotasapainosta.

Virtsanäyte
Ennen näytteenottoa lemmikin tulisi olla virtsaamatta vähintään neljä tuntia. Ota näyte puhtaaseen astiaan, esimerkiksi pakasterasiaan, määräksi riittää noin ruokalusikallinen. Näytteen ottaminen on monesti helpompaa esimerkiksi löylykauhalla, jossa on pitkä varsi. Näytteen pitäisi olla eläinlääkäriin tullessa mahdollisimman tuore: yli neljä tuntia vanha näyte ei kelpaa, koska tulos ei ole luotettava. Säilytä näyte tarvittaessa jääkaapissa, mutta näyte ei saa kuitenkaan jäätyä. Näytteen voit ottaa myös eläinlääkäriaseman pihalla ennen käyntiä.

Sisätautien hoito

Sisätauteihin luetaan suuri joukko erilaisia elimistön sairauksia. Yhteistä niille on, että niiden hoitoon ei pääsääntöisesti käytetä kirurgiaa.

Sisätautien tutkimuksen aloitamme lemmikin oireiden kartoittamisella, yleistutkimuksella ja verinäytteiden otolla. Oireiden, yleistutkimuslöydösten ja verinäyttetulosten perusteella päätämme lisätutkimusten tarpeesta ja/tai voimme päästä diagnoosiin. Lisätutkimuksia voivat olla ultraäänitutkimus, röntgenkuvaus tai tähystystutkimus.

Sisätautiongelmien selvittäminen on välillä varsinaista salapoliisin työtä, koska erilaisilla sisätaudeilla voi olla hyvin samankaltaisia ja epämääräisiä oireita tai lemmikki oireilee taudille epätyypillisesti. Diagnoosin perusteella määräämme hoidon. Krooniset sisätautivaivat vaativat usein loppuelämän ajan kestävää lääkitystä ja vointikontrolleissa käynti on tärkeä osa sisätautien hoitoa. Voinnin ja kontrollitutkimustulosten perusteella teemme lääkitykseen tarvittaessa muutoksia.

Ruokavalio on tärkeässä osassa monien sisätautien hoitoa ja tukihoitoa. Oikeanlainen ravinto parantaa lemmikin oloa ja voi jopa pidentää elinaikaa. Myymme sairauksien hoitoon tarkoitettuja erikoisruokavalioita: Brit Veterinary Diet (viljaton), Trovet Veterinary Exclusive Diet ja Virbac.