Pehmytosakirurgia lemmikeille
Kirurgiaa eli leikkauksia käytetään sairauksien, vammojen, kasvainten tai epämuodostumien hoidossa sekä sairauksien ennaltaehkäisyssä (kastraatio ja sterilaatio).
Ennen leikkausta
Kirurgiaan ja nukutukseen liittyy aina riski, joten ennen toimenpidettä pyritään selvittämään, että potilaan elimistö kestää leikkauksen ja nukutuksen. Potilaan terveydentila kartoitetaan yleistutkimuksella sekä tarvittaessa verinäytteillä. Nuorilla ja perusterveillä lemmikeillä riski on pieni. Iän, ylipainon ja sairauksien lisääntyessä riski on suurempi, mutta tämä ei tarkoita sitä, etteikö vanhaa lemmikkiä voisi leikata. Suosittelemme yli 10-vuotiaille anestesiatoimepiteeseen tuleville lemmikeille perusverinäytteiden tutkimista ennen toimenpidettä.
Jokaiselle potilaalle teemme potilaskohtaisen nukutussuunnitelman yleistutkimuksen, leikkauksen vaativuuden sekä muiden tutkimusten perusteella.
Ennen leikkausaikaa lemmikin pitää olla syömättä eli paastolla noin 8 tuntia ja käydä tarpeillaan juuri ennen toimenpiteeseen tuloa. Lemmikin ollessa kovin likainen, on se hyvä pestä 1-2 päivää ennen leikkausta. Jos lemmikin leikkausvalmistautumiseen liittyy muita erityisiä ohjeita, niin kerromme niistä ajanvarauksen tai leikkausta edeltävän käynnin yhteydessä. Käynnillä on hyvä keskustella kaikista leikkaukseen liittyvistä ja mieltä askarruttavista kysymyksistä.
Hätätilanteessa leikkausta vaativa vaiva voi olla henkeä uhkaava, jolloin riski on otettava, vaikka potilaan vointi ei olisi leikkaukselle suotuisa.
Leikkauksen aikana
Eläinlääkäriasemallamme on nykyaikaisesti varusteltu leikkaussali, jossa teemme leikkaustoimenpiteet. Leikkaukset teemme huolehtien hygieniasta ja hyvästä leikkaustekniikasta.
Rauhoittumisen jälkeen annostelemme lemmikillesi nukutusainetta suonensisäisesti, jolloin syvemmässä unessa saamme turvallisesti asetettua potilaan henkitorveen hengitysputken eli intubaatioputken. Tämän jälkeen kytkemme lemmikkisi nukutuskoneeseen eli inhalaatioanestesialaitteistoon, josta se hengittää hapen sekä anestesiakaasun sekoitusta. Valvontamonitorista seuraamme lemmikkisi elintoimintoja; sydänsähkökäyrää (EKG), pulssia, verenpainetta, ruumiinlämpöä, sekä hengitystä. Klinikkaeläinhoitaja tarkkailee anestesian ajan nukutetun potilaan ääreisverenkierron tilaa (hiusverisuonien täyttymisaikaa ja limakalvojen väriä), kuuntelee sydän- ja hengitysääniä stetoskoopilla, tunnustelee ääreispulssia, sekä tarkkailee unen syvyyttä mm. leuan rentoudesta ja silmän asennosta.
Emme käytä rutiinisesti antibiootteja leikkausten yhteydessä kaikilla potilailla, vaan harkitsemme niiden käyttöä tapauskohtaisesti. Huolehdimme lemmikin kivunlievityksestä ennen leikkausta, leikkauksen aikana sekä sen jälkeen. Kivun syntymisen estäminen on tehokkain tapa hallita kipua, siten myös parantuminen ja toipuminen on nopeampaa, koska kivuttomuus edistää parantumista.
Leikkauksen jälkeen siirrämme lemmikkisi heräilemään heräämöön lämpimään hoitajien valvovien silmien alle, jossa jatkamme elintoimintojen tarkkailua heräämiseen saakka. Kun lemmikkisi alkaa pysyä jaloillaan, pääsee se kotiin jatkamaan toipumista. Ennen kotiin lähtöä käymme omistajan kanssa leikkauksen kulun ja jatkohoito-ohjeet läpi.
Eläinlääkäriasemallamme tehtävät leikkaustoimenpiteet ovat ns. päiväkirurgisia toimenpiteitä eli lemmikki pääsee kotiin jo samana päivänä.
Leikkauksen jälkeinen toipilasaika
Pääsääntöisesti kaikkien leikkausten jälkeen lemmikin on oltava rauhallisesti ja liikuttava rajoitetusti hihnassa. Haavan nuoleminen ja raapiminen yms. on estettävä kunnes haava on parantunut, eli noin 10-14 vuorokauden ajan. Ortopedisissä leikkauksissa toipilasaika on pidempi ja liikuntaa rajoitetaan yleensä vähintään 6 viikon ajan.
Erityisohjeista on maininta aina kotiutusohjeessa. Leikkauksen jälkeen lemmikille määrätään kotiin kipulääkitys, joka on syytä syöttää ohjeen mukaan. Jos leikkauksen jälkeen on kysyttävää, niin ota meihin reippaasti yhteyttä.
Eläinlääkärimme Tiina tekee mm.
– Sterilaatioita (avoleikkaus) ja kastraatioita, myös piilokivekset
– Pattien ja kasvainten poistoja
– Maitorauhaskasvainten ja kiveskasvainten poistoja
– Anaalirauhasten poistoja
– Perineaalityrien, napatyrien ja nivustyrien korjauksia
– Sylkirauhasten poistoja
– Varvas- ja häntäamputaatioita
– Ristisideleikkauksia lankatekniikalla (lateraalituenta)
– Virtsakivileikkauksia
– Hätäleikkauksia (pyometra, sektio, suoliston vierasesineet, torsio) muun ajanvarauksen salliessa